Sparsajten

Sparinformation som ALLA kan förstå

Meny Stäng

Kategori: Aktieböcker

Böcker om aktier

Det viktigaste du kan göra när du är ny inom aktiesparande är att lära dig så mycket du bara kan.

Att läsa eller lyssna på böcker skrivna av erfarna investerare är det enklaste sättet för dig att förstå hur du kan investera i aktier.

Här hittar du recensioner och sammanfattningar av populära aktieböcker som passar både dig som nybörjare och dig som söker inspiration kring ditt aktiesparande.

Om du frågor kring de aktieböcker jag skriver om, eller om du vill tipsa om någon bok för nybörjare som jag inte skrivit om är du välkommen att höra av dig till mig.

Den här sidan uppdateras löpande med nya bokrecensioner och tips på bra böcker för dig som är nybörjare inom aktier.

Miljoner på spåret

Aktiestinsen – Miljoner på spåret är en enkel biografi över Lennart “Aktiestinsen” Israelssons liv snarare än en renodlad aktiebok.

Det är en småputtrig beskrivning över hur en enkel smålänning fick upp ögonen för aktier under en tid när aktier allt annat än allmängods – och gick från att investera sina första slantar i mitten på 1900-talet till att 60 år senare vara mångmiljonär.

Alla aktie-förstå-sig-påare pratar om vikten av långsiktighet, men få har varit lika långsiktiga som Lennart Israelsson. Aktiestinsens liv och öde är ett tydligt bevis på hur is i magen, känsla för trender och ett sparsamt leverne på riktigt ger hävstång i ens förmögenhet.

Boken är främst läsvärd för dig som vill läsa kuriosa om en av svensk aktiehistorias största profiler.Sammanfattning av Miljoner på spåret

Miljoner på spåret målar ett porträtt av en färgstark smålänning, som sin fattiga bakgrund till trots gick och blev mångmiljonär på börsen.

Lennart “Aktiestinsen” Israelsson föddes 1916 i ett enkel familj i Småland. Han levde till han blev 101 år gammal. Han gick bort 2017 och lämnade efter sig en förmögenhet på över 100 miljoner kronor.

Sina första aktier köpte han för 600 kronor som 30-åring 1946. Han investerade kontinuerligt och 1980 hade han sparat ihop till sin första miljon.

Under 80- och 90-talets börshysteri stegrade värdet i hans investeringar och det var först som pensionär han på allvar blev uppmärksammad för sin förmögenhet.

Aktiestinsen blev med åldern en uppskattad talare och ända fram till sin död höll han föredrag där han berättade om både motgångar och framgångar.

Under större delen av sitt arbetsliv arbetade han inom SJ (sitt smeknamn till trots aldrig som stins) och hade aldrig någon jättelön, utan sparade ihop sin förmögenhet genom att vara långsiktig och sparsam.

Boken blandar anekdoter, intervjuer och citat – vilket gör den lättläst, men tyvärr något grund.

I boken presenteras Aktiestinsens sparfilosofi och det är på dessa sidor jag framförallt finner den intressant. I korta drag lyder hans filosofi:

  • Köp aktier med direktavkastning och återinvestera utdelningen
  • Köp aktier i företag där du förstår affärsidén
  • Köp aktier med sund värdering – mellan 5-15 i P/E
  • Köp aktier med stabila kassaflöden
  • Köp aktier med substansrabatt

Filosofin presenteras närmare i Miljoner på spåret vilket gör boken läsvärd, även om jag gärna sett att den benas ut ytterligare.

Är du ute efter en ren aktiebok är det med andra ord inte den första bok du ska plocka upp.

Rent litterärt är det heller inte full pott. Författaren bjuder snarare på ett enkelt reportage, än en fyllig insikt i Aktiestinsens liv och sparande.

Positivt

Ett solklart exempel på en människa som faktiskt levt efter devisen att långsiktighet lönar sig. Det sporrar en i sitt egna sparare.

Negativt

Känslan av boken är spretig och kapitlen hänger inte alltid samman. Den ger varken ett fylligt porträtt av Aktiestinsen som person eller hans sparfilosofi.


Miljoner på spåret Bokomslag Miljoner på spåret
Ulla Sundin Beck
Aktieböcker
2011
127

Bli rik och fri med aktier

Bli rik och fri med aktier
Bli rik och fri med aktier

Bli rik och fri med aktier är en lättläst bok om privatsparande, skriven av två “kändisar” i börskretsar: Marcus Hernhag och Arne “Kavastu” Talving.

Grundläxan de lär ut i boken är att det inte är svårt att bli ekonomiskt framgångrik. Det som krävs är tålamod och sparsamhet.

Sedan får tiden ha sin gång och på sikt kommer rikedomen.

Bli rik och fri med aktier är med andra ord inte en bok för dig som drömmer om snabba pengar.

För oss med mer modest inställning till vårt sparande är det däremot en nyttig påminnelse om att fortsätta sparande, för att i framtiden kunna skörda frukterna.Bokens två författare Hernhag och Talving delar i mångt och mycket filosofi när det kommer till sparande.

Det handlar om att vara långsiktig, konsumera smart i sin vardag och se till att varje månad spara minst 10% av sin inkomst.

Pengarna ska framförallt investeras i aktier som ger utdelning och där aktien handlas i en stigande trend.

Många av tipsen är allmängiltiga och går att läsa i de flesta sparböcker som riktar sig mot nybörjare. Har du dessutom läst någon av Hernhags tidigare böcker kommer du känna igen dig i mycket av det som skrivs.

Detta gör den till en mindre matnyttig bok för dig som redan är insatt – och det är tydligt att boken främst riktar sig till dig som är tidigt i din sparkarriär.

Boken skulle mått bra av en hårdare redaktör. Anekdoter, statistik och personlig utsvävningar blandas friskt med konkreta spartips. Det leder att många tips försvinner i mängden av utfyllnad.

Trots att Bli rik och fri med aktier endast är 250 sidor lång skulle den med fördel kunna kortas ned till 150 sidor.

Med det sagt – det är en lättläst, trevlig bok som påminner dig om att rikedom vanligtvis inte kommer över en natt, utan i små myrsteg utspritt under en livstid.


Sammanfattning av Bli rik och fri med aktier

Bli rik och fri med aktier är uppdelad i fem delar; tre skrivna av Marcus Hernhag, en skriven av Arne Talving och en sista del som är ett transkriberat samtal mellan författarna.

Jag har läst vissa avsnitt ett par tre gånger och upplevde att det var först då jag kunde skilja de handfasta tipsen från ren skönlitteratur.

Här följer tre lärdomar jag tar med ur boken.

1. Spara pengar där de gör mest nytta

Arne Talving är känd för att ha stor exponering mot aktiemarknaden. Följer du honom på Twitter har du säkert sett att han ofta nämner att han “är fullinvesterad”, det vill säga inte har någon större buffert för att köpa mer.

I boken återkommer han ofta till devisen att pengar ska ligga där de gör mest nytta.

I hans fall är det vanligtvis på aktiemarknaden, men han nämner också vikten av att lägga pengar på hög på ett sparkonto om aktiemarknaden går ner under en period. På så vis har du en bra pott att köpa mer aktier när köplägen uppstår igen.

Var därför inte alltför nitisk i hur du investerar dina pengar varje månad. Utvärdera läget och lägg pengarna där de kan göra mest nytta i framtiden.

2. Undvik oreglerade marknader

Arne Talving lever idag på sin aktieportfölj. Ett av hans råd är att undvika att köpa aktier på oreglerade marknader och på börsens tillväxtlistor.

Sparandet ska vara långsiktigt och då är det bolag som bevisat sig långsiktigt som du ska investera i.

3. Tänk sparande i allt du gör

Både Hernhag och Talving kan framstå som ganska snål när man läser deras spartips.

Ett tips man serveras i boken är exempelvis att gifta sig borgerligt, dels eftersom det är billigare och dels eftersom hälften av alla äktenskap ändå spricker.

I mångas öron är det nog ett ganska extremt spartips, men det sätter fingret på vad som gjort just den här duon ekonomiskt framgångsrik.

De tänker hela tiden på vad de kan spara in på, något jag (som gärna äter lunch ute eller köper kläder när jag behöver, inte när det är billigt) tar med mig i mitt framtida sparande.


Positivt

En lättläst bok som hjälper dig att skaffa dig en sparmentalitet och pekar dig i rätt riktning om du ska börja investera i aktier.

Negativt

Boken är lite för rörig och för mycket handlar om författarna själva istället för den djupa kunskap de besitter.

Den enkla vägen: Bli rik och fri med aktier Bokomslag Den enkla vägen: Bli rik och fri med aktier
Arne Talving & Marcus Hernhag
Aktieböcker
2018
257

Rich Dad, Poor Dad

Rich Dad Poor Dad
Rich Dad Poor Dad

Rich Dad, Poor Dad av Robert Kiyosaki och Sharon Lechter har blivit något av en klassiker i sparkretsar. 

Boken förespråkar vikten av att bli ekonomiskt läskunnig.

Genom att lära dig hur ekonomi fungerar, hur aktiemarknaden fungerar och hur redan rika människor gör för att bli ännu rikare menar författarna att också du bli mer ekonomiskt framgångsrik.

Enligt egen utsago är Rich Dad, Poor Dad den bäst säljande boken om privatsparande någonsin. Rich Dad, Poor Dad är en anekdotisk beskrivning av den unge Roberts uppfostran, där han får möjlighet att lära sig företagande och ekonomi av sin bästa väns far – läxor som han sedan reflekterar kring och exemplifierar hur han har haft nytta av dessa i sitt vuxna liv.

Personligen tycker jag den är något av en måste-bok om du är ny på området sparande. Inte för att boken är särskilt välskriven (tvärtom, den är bitvis mer eller mindre fabel-liknande och många av anekdoterna är fullständigt osannolika), utan för att den är väldigt inspirerande för dig som nybörjare.

Det ska dock tilläggas att Robert Kiyosaki framstår i boken som en ganska osympatisk ultrakapitalist med en förenklad syn på verkligheten.

Han slänger sig ständigt med nedsättande kommenterar om hur dumdristigt “fattiga” och “medelklassen” beter sig, och hur mycket klokare rika människor är. Detta är något han fått välförtjänt kritik för.

Kan man ha överseende med det slarviga språkbruket är det en bok att låta sig inspireras av, full med tänkvärda citat värda att lägga till sin egna ekonomiska ordlista.


Sammanfattning av Rich Dad, Poor Dad

Boken är uppbyggd kring anekdoter ur Roberts uppfostran – en uppfostran som lett till att han idag är en ekonomiskt framgångsrik talare, investerare och författare.

Robert uppfostrades av två fäder – en rik (sin bästa väns far) och en fattig (sin egna far).

Den fattiga fadern är en framstående akademiker som hävdar att studier och arbete är enda vägen till att bli ekonomiskt framgångsrik. I slutet av sitt liv är han dock utblottad för han har aldrig lärt sig vikten av att spara den lön han arbetar in.

Den rike fadern menar att utbildning och arbete inte nödvändigtvis leder till rikedom – så länge du “hanterar dina pengar som en fattig”. Istället måste du hantera dina pengar på samma vis rika hanterar sina pengar.

Hur rika beter sig och tänker är de lärdomar Robert vill förmedla i Rich Dad, Poor Dad.

Här följer min tolkning av de viktigaste läxorna jag tar med mig från boken.

1. Förstå skillnaden på tillgång och skuld

I boken målar Robert upp en förenklad balansräkning, för att förklara hur han ser på tillgångar och skulder.

Tillgångar = allt som gör att pengar kommer in på kontot.
Skulder = allt som gör att pengar går ut från kontot.

Han skriver själv att en ekonom antagligen inte skulle hålla med om hans förenklade syn på tillgångar och skulder. Enligt hans synsätt är exempelvis en bostadsrätt en skuld, eftersom hyran alltid kommer belasta ens konto.

Poängen han vill få fram är dock tydlig: se till att veta vad du har som bidrar till plus i kassan och vad som bidrar till minus i kassan.

Så länge något bidrar till att pengar åker ut så är det en skuld. Må så vara att det är en bostadsrätt som du kan sälja med vinst om ett antal år. Just nu är det en skuld, enligt Roberts synsätt.

När du har den delen klar för dig är det dags att börja kapa på minussida och öka på plussidan.

“Rika människor investerar i tillgångar. Fattiga människor investerar i skulder som de tror är tillgångar. “

2. Betala dig själv innan du betalar någon annan

Oavsett hur mycket eller lite du tjänar ska du alltid sätta av pengar till dig själv först innan du betalar andra.

Det första du ska göra när lönen kommer att sätta in pengar på ditt sparkonto och investera i tillgångar.

När det är gjort betalar du dina räkningar och skulder.

Pengarna du har kvar efter att räkningarna och skulderna är betalada kan du använda för konsumtion.

Att göra tvärtom, det vill säga konsumera först, betala räkningar sen och spara det som blir över kommer utan undantag leda till att du inte har några pengar kvar att spara.

Det är detta som – enligt Robert – skiljer en “fattig” från en “rik” person.

“Det är inte hur mycket pengar du tjänar som avgör. Det är hur mycket pengar du behåller.”

3. Investera i tillgångar

Tillgångar är – enligt Roberts förenkling – sådant som bidrar till ett positivt kassaflöde. Det vill säga sådant som ger återkommande plus på ditt konto.

Han förespråkar att låta ens pengar arbeta för att generera mer pengar och menar att en tillgång bara är en tillgång så länge den inte kräver ens fysiska närvaro. Om en tillgång kräver att du är på en viss plats är det inte en tillgång, då är det ett jobb – vilket är något annat.

Tillgångar Robert anser värda att investera i:

  • Aktier och fonder
  • Fastigheter som ger löpande intäkter (ex. en lägenhet du kan hyra ut med vinst)
  • Immateriella rättigheter, som musik, böcker eller webbsidor som genererar löpande intäkter
  • Räntebärande lån

“Fattiga människor arbetar för pengar. Rika människor låter pengar arbeta för dem.“


Positivt

En lättläst och underhållande bok, som får dig att fundera över hur du själv hanterar dina pengar och vad du kan förändra för att på sikt bli mer ekonomisk framgångsrik.

Negativt

Spåkbruket är raljerande och nedsättande mot människor som inte har det ekonomiskt förspänt och vissa av anekdoterna är nästintill fabel-lika och uppenbart saltade.

Rich Dad Poor Dad Bokomslag Rich Dad Poor Dad
Robert T. Kiyosaki
Aktieböcker
2017-04
336