Lån direkt – Det här skall du tänka på

Har du någon gång hamnat i en riktig knipa då du verkligen behövt pengar snabbt? Kanske har något dyrt som du inte kan leva utan plötsligt gått sönder, kanske har du missat flyget hem den sista semesterdagen eller haft oturen att bli riktigt sjuk utomlands? Även om många av dessa händelser täcks av en försäkring är det föga hjälp i stunden. Har du inga besparingar har du problem. Vid sådana här tillfällen kan det vara bra att veta att det finns lån som betalas ut direkt vid beviljandet och där hela processen kan vara klar på några minuter.

Dessa lån är oftast väldigt dyra och bör inte användas för att betala krognotor eller impulsköp. Finns det ingen annan utväg kan de dock vara en räddare i nöden. Följ denna guide för att lära dig allt du behöver veta om att ta lån direkt.

Direkt utbetalning – så går det till

Att skicka pengar till någon via banken kan, även idag när allt sker online, ta upp till 24 timmar. För att betala direkt kan du som privatperson istället swisha men ännu finns inte denna möjlighet för företag. Långivare som erbjuder lån med direktutbetalning använder istället en tjänst som kallas Trustly. Trustly har idag avtal med många långivare samt med de flesta större banker i Sverige och möjliggör betalningar i realtid mellan dessa. Om en långivare har ett avtal med Trustly om betalningar till din bank betyder detta att du kan få lånet utbetalt direkt.

Genom att googla direktlån tillsammans med namnet på din bank kan du hitta de långivare som funkar för dig. För att ansöka behövs bankID (några aktörer godkänner Freja eller andra alternativ). Processen, som tar max 15 minuter, ser vanligtvis ut så här;

  • Digital ansökan där du fyller i personuppgifter och ibland inkomst och andra uppgifter om din privatekonomi samt identifierar dig med bankID.
  • En kreditupplysning tas. Vanligtvis använder företag som erbjuder direktlån inte UC utan andra bolag som Bisnode eller Creditsafe. En upplysning tas dock alltid då det är ett lagkrav.
  • Automatisk kreditbedömning i realtid där din kreditförmåga jämförs med långivarens krav. Alla långivare kräver att du är över 18, folkbokförd i Sverige samt att du inte har något aktivt skuldsaldo hos kronofogden. Många kräver också en viss inkomst och en del även en prickfri betalningshistorik.
  • Besked via mail/direkt på skärmen där du vid godkänd ansökan får signera ett kontrakt med bankID.
  • Direkt utbetalning via Trustly

Vilka lån har direkt utbetalning?

Lån med direkt utbetalning har en helt automatisk kreditbedömningsprocess som oftast är enkel. De har en hög beviljandegrad vilket innebär att de tar en hög risk. Hög risk i finansvärlden måste alltid kompenseras med höga räntor och direktlån är därför generellt dyra. Ofta är lånen dessutom små och har kort löptid, de ökända sms-lånen hör till exempel hemma här.

För och nackdelar med lån direkt

Förutom att lånet betalas ut snabbt finns ingen fördel med lån direkt. Däremot finns många nackdelar. Som nämnts innan är beloppet litet, löptiden kort och räntorna höga. Ofta tillkommer även en del avgifter, speciellt om du blir sen med betalningen. Den effektiva räntan på ett sms-lån kan ibland till och med bli högre än 100 procent. Dessa lån ska endast användas i absoluta nödfall.

Har du dålig impulskontroll är det faktum att betalningen sker direkt dessutom en nackdel då det möjliggör köp av dyra saker du egentligen inte behöver. Viktigt att tänka på är att om du tagit ett dumt beslut så har du rätt att, utan avgifter, ångra ditt lån i 14 dagar. I så fall måste du meddela långivaren, helst skriftligen, och sedan inom 30 dagar betala tillbaka hela beloppet. Eftersom du måste betala ränta för tiden då du har pengarna är det dock bäst att betala tillbaka så fort som möjligt.

Detta inlägg uppdaterades senast augusti 16, 2022.