Att investera i aktier är roligt, spännande och allmänbildande.
Men framför allt är det ett sätt att tjäna ganska mycket extra pengar om du vet vad du ger dig in på.
Mina egna investeringar i aktier och fonder har bland annat lett till att jag haft råd med både lägenhet och bil, trots att jag bara är en vanlig småsparare som du.
Här hittar du information om nästan allt du behöver veta innan du köper din första aktie.
- Vad är egentligen aktier?
- Hur tjänar man pengar på aktier?
- Och hur kommer man igång med sin aktiehandel?
Steg 1: lär dig grunderna i aktiehandel
En aktie är en ägarandel av ett företag. Den som äger aktier i ett företag är kort och gott delägare i företaget.
Ju fler aktier du äger i företaget desto större andel av företaget är ditt.
Innan du köper din första aktie behöver du förstå några grunder i aktiehandel.
I artiklarna nedan får du svar på några av de mest grundläggande koncepten kring aktiehandel.
Steg 2: öppna ett aktiekonto
När du vet vad aktier är och hur aktiehandel fungerar rent teoretiskt behöver du skapa ett ISK-konto för din aktier.
Det gör du antingen hos din befintliga bank eller hos en av de populära nätmäklarna.
I de här artiklarna går vi in på vad ett ISK-konto är och varför det (oftast) är kontoformen som passa bäst och vilken aktiemäklare som är billigast.
Steg 3: köp din första aktie
Ett av de vanligaste misstagen nybörjare gör är att de köper en aktie som det talas om mycket i media.
Sedan tappar aktien i värde och man säljer av sitt innehav och återvänder aldrig mer till aktiemarknaden.
Därför är det viktigt att du som nybörjare identifierar ett antal stabila aktier som du kan börja med, för att förstå marknaden.
I de här artiklarna presenterar jag aktier som ofta nämns som bra nybörjaraktier, och strategier som är enkla att följa som nybörjare.
Avanza
Köp aktier via Avanza- Perfekt för nybörjare
- Sveriges nöjdaste kunder
- Avgiftsfritt till du når 50 000 SEK
Steg 4: lär dig analysera aktier
För att bli framgångsrik med dina investeringar så behöver du såklart förstå skillnaden på vad som är en bra aktie och vad som är en lite sämre.
Med ganska enkla analyser kan du snabbt gå från att bara följa magkänslan till att ta välgrundade beslut.
I artiklarna nedan hittar du nybörjarinformation kring hur du analyserar aktier.
Steg 5: fortsätt vara nyfiken – lär dig mer om aktier
En av de sakerna jag tycker är lockande med aktier är det faktum att man aldrig blir fullärd.
Det finns i stort sett ett oändligt antal bolag, strategier, marknader och nyckeltal att lära sig mer om.
Och varje liten bit du lägger i kunskapspusslet tar dig framåt i ditt sparande. Här hittar du artiklar där du som nybörjare hittar mer information om var du kan lära dig mer om aktier.
Vanliga frågor och svar om aktier
Varför priset på en aktie går upp och ner har att göra med tillgång och efterfrågan. När det är fler som vill köpa aktien än som vill sälja den går priset i regel upp. Är däremot säljsidan större än köpsidan tvingas priserna ner.
Varför någon vill sälja eller köpa en aktie har dels att göra med vilka förhoppningar som finns på bolaget, dels rent psykologiska anledningar där människor tenderar att sälja eller köpa “för att alla andra gör det”.
Är förhoppningarna höga till följd av att bolaget visar positiva siffror eller nyheter vill fler människor vara delägare av företaget. När fler människor hoppar på tåget ger det en signal till andra som inte vill riskera att missa en möjlighet. Av motsatta anledningar sjunker priset på en aktie.
Om du är nybörjare och precis ska komma igång är rådet att du öppnar ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.
Om du har dina aktier i någon av dessa kontoformer kommer alla uppgifter förtryckta i din deklaration och du behöver således inte göra något annat än att godkänna din deklaration.
För att hitta aktier som passar dig och din investeringsfilosofi måste du börja med att botanisera i vilka bolag som det går att investera i. Enklast gör du det hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet.
Det kanske roligaste att hitta nya aktier att analysera är att se dig runt i din närmsta omgivning och notera vilka produkter finns omkring dig. Många av de produkter vi använder oss i vår vardag produceras nämligen av börsnoterade bolag.
Grundprincipen är behåll aktier som går bra, gör dig av med aktier som går dåligt. Men även aktier som går bra kan ju vända nedåt, likaså kan aktier som tappat mycket börja stiga igen.
Ett vanligt sätt att bedöma när dessa vändningar sker – och det således är dags att köpa eller sälja – är genom att studera aktieprisets glidande medelvärde. Läs om glidande medelvärden i den här artikeln om teknisk analys.
Hej och tack för ett matnyttigt inlägg.
Jag har gamla aktier på en den vanlig depå hos Handelsbanken som jag fick när jag tog studenten. Det är knappt 20 000 och värdet har gått ner sedan jag fick pengarna
Tycker du jag ska sälja och sätta in pengarna på ett annat ISK istället eller ska jag sitta still i båten och hoppas att värdet ökar?
Mvh
Robert
Hej, och tack Robert!
Först och främst vill jag påpeka att jag är, precis som du antagligen är, en småsparare som driver den här bloggen privat. Du får alltså se mig som en kompis och bollplank snarare än en expert..
Nu till din fråga.
Du skriver att du haft pengarna på en depå sedan studenten, men du skriver inte när du tog studenten. Var det ett år sedan eller var det tio år sedan? Du nämner heller inte om du fått några utdelningar eller vilken aktie det rör sig om – därför blir jag tvungen att göra några antaganden.
Om vi utgår från att du tog studenten för tio så skulle det innebära följande:
Snittet för OMX senaste 10 åren har varit omkring 7-8% plus. Låt säga att du för tio år sedan satt in dina 20 000 kronor på ett ISK och dina 20 000 kronor i en indexfond som snittat 7% hade du idag haft omkring 38 000 kronor (efter skatt), dvs. pengarna hade nästintill fördubblats.
Din investering har under dessa år istället minskat i värde, vilket i jämförelse gör det till en dålig affär.
Ser man det på det viset så låter det som en bra idé att ta ut pengarna nu. Eftersom värdet på innehavet har minskat kommer du heller inte bli skyldig någon skatt.
Fick du däremot pengarna mer nyligen, låt säga förra året, kanske innehavet ändå är en bra investering trots att aktien ännu inte hunnit ta fart. Trots det skulle jag ändå överväga att ta ut pengarna och sätta in dem på antingen Avanza eller Nordnet, då deras avgifter är betydligt lägre än Handelsbankens.
Om du sedan ska köpa tillbaka ditt innehav, köpa andra aktier eller helt enkelt investera i en indexfond låter jag vara osagt, då jag inte vill agera rådgivare.
Lycka till!
//Lucas
Hej, har läst några artiklarna på den här hemsidan och flera gånger skrivs det att investment bolag är bra för nybörjare. Förstår inte varför, flera av dom har sjunkit i värde och man kan väl lika gärna köpa en fond?
Mvh
Hej David!
Eftersom investmentbolagen äger och förvaltar flera bolag liknar de, som du är inne på, en fond – men det finns några skillnader till:
– Investmentbolag handlas som en aktie. Du köper och säljer i realtid och kan köpa hur många du känner för. En fond tar istället ett antal dagar att investera.
– Avgiften för investmentbolagen är minimal i jämförelse med aktiefonder som är aktivt förvaltade. Avgift urholkar kapital över tid, så att hålla nere avgifterna är viktigare än vad man kan tro.
– Många investmentbolag har utdelning, vilket lockar många småsparare.
– Historiskt sett har faktiskt de svenska investmentbolagen i snitt presterat bättre än aktiefonder.
Sen ska det tilläggas att investmentbolagen ofta kallas en bra nybörjaraktie, de är bra för nybörjare i förhållande till andra aktier. Anledningen till att de anses bra är att de sprider riskerna i din portfölj, samtidigt som de ger dig tillgång till investeringar utanför börsen då investmentbolagen även investerar i onoterade bolag.
Men om du hellre investerar i fonder är det självklart också en god idé. Mycket handlar om vilken typ av sparare du vill vara.
Mvh
Lucas
Hej!
Jag skulle vilja spara hållbart i företag som på något sätt jobbar med att bygga klimatsmarta lösningar.
Hur bär jag mig åt för att hitta aktier i den kategorin och på vilket sätt kan mitt sparande bidra till en bättre framtid för miljön?
Hej Oskar och tack för din fråga!
Hållbarhet är en stark trend och det skrivs mycket om det. Själv har jag tyvärr inte hunnit dyka djupare i det eller skriva artiklar om hållbara aktier och fonder, men det är något jag planerar att göra inom kort.
Men det sagt: Avanza har en utmärkt lista på fonder med hållbar inriktning, som jag rekommenderar att du tar en titt på.
Genom att investera i fonder och bolag med hållbar profil underlättar du för bolagen att växa. Din fråga inspirerade mig att skriva en artikel om vad ett bolag tjänar på att börsintroduceras.
Mvh
Lucas