Spara smart med kryptovalutor

Det råder ekonomisk lågkonjunktur och inflationen fortsätter att gå uppåt. På grund av detta letar många efter nya sätt att spara för en långsiktig vinst. Något som verkligen ökat i popularitet är kryptovalutor. De mest kända kryptovalutorna är Bitcoin och Ethereum, men det finns många fler alternativ än så. Även om kryptovalutor är kända för att vara väldigt volatila finns det sätt du kan spara smart på. Läs vidare för att få reda på hur.

Så investerar du i kryptovaluta

För att kunna spara smart måste du först veta hur du ska gå tillväga för att köpa kryptovaluta på nätet. Först och främst bör du läsa på lite och se vilken kryptovaluta som kan vara intressant att investera i. Vissa föredrar väletablerade kryptovalutor medan andra gärna fokuserar på nytillkomna alternativ.

Nästa steg är att öppna en kryptoplånbok och investera via en kryptoplattform. Här finns det väldigt många olika alternativ på marknaden. Några av de kändaste är Kriptomat och Coinbase. Det brukar bara ta några minuter att skapa ett konto.

Våga investera i Altcoins

Ett tips för att spara smart i kryptovaluta är att titta på det som brukar kallas Altcoins. Det är alltså alla andra kryptovalutor än Bitcoin. Du kan till exempel köpa tokens i det som kallas presale-fasen. Detta ger dig möjligheten att köpa krypto innan den officiellt noteras på olika börser. Om du är med så tidigt har du chans till stor avkastning, speciellt om det är en ny Altcoin som är väldigt hypad.

Det kan därför vara bra att hålla sig uppdaterad om olika kryptonyheter och se vad som händer på marknaderna. Det finns professionella analytiker som hela tiden letar efter mönster och trender. De brukar kunna ge bra tips om vad du kan investera i.

Ta hjälp av en kryptorobot

Om du inte själv har tid att sätta dig in i kryptomarknaden kan det vara svårt att veta vad som är en bra långsiktig investering. I så fall kan du ta hjälp av en kryptorobot eller tradingrobot. Detta är automatiserade handelsprogram som tar hjälp av avancerade AI-algoritmer. De analyserar olika kryptovalutor och kryptomarknader dygnet runt i hopp om att hitta vinstdrivande positioner. Så snart roboten ser en potentiell vinstaffär agerar den för din räkning.

De flesta tradingrobotar påstår själva att de har en vinstmarginal på 90%, men du ska komma ihåg att det aldrig finns några säkra affärer. Det bör du alltid vara medveten om när du ska göra en långsiktig investering i krypto.

Ha tålamod

Som alltid med långsiktiga investeringar gäller det att ha is i magen och inte ta några förhastade beslut. Kryptomarknaden går upp och ner väldigt mycket och det kan vara lite förvirrande. Om du är nybörjare kan du också ta hjälp av en ekonomisk rådgivare eller höra efter i olika forum. Det finns många som har stor kunskap om krypto och gärna delar med sig av sina tips. De kan också dela med sig av lite mer långsiktiga alternativ som du kanske inte hade hittat på egen hand. Om du till exempel söker på Facebook kan du hitta flera grupper som pratar om kryptoinvesteringar.

Så förvarar du dina investeringar

När du köper kryptovaluta så förvaras den i en särskild kryptoplånbok. Det är bara du som har tillgång till denna plånbok. Skulle du förlora inloggningen är det alltså ingen möjlighet att få tillbaka dina investeringar. Du kan välja mellan en fysisk plånbok eller en digital. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Skulle du sälja dina kryptovalutor med vinst är det också en fördel att kolla upp vad som gäller hos Skatteverket. Det är nämligen en tillgång som måste deklareras. Om du har några frågor om det kan du alltid höra av dig till Skatteverket och prata med dem direkt.

Kryptovalutor styrs inte av någon centralbank

En stor anledning till att kryptovalutor kan ses som en så fördelaktig investering i dessa ekonomiska kristider är att de inte styrs av någon centralbank. De behöver alltså inte bli påverkade av den pågående inflationen på samma sätt som många andra valutor och tillgångar. Bitcoin och många andra kryptovalutor har faktiskt gått bättre än vad många ekonomiska experter förutspådde i början av året.

Med det sagt vill vi avsluta med att säga att det aldrig finns några helt säkra investeringar, därför bör du aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. Det går att börja med ett ganska litet kapital och fortfarande få det att växa. Speciellt om du tänker långsiktigt. Det sker många spännande lanseringar inom kryptobranschen år 2023 och det finns möjlighet att göra bra investeringar om du är med från början.

Detta inlägg uppdaterades senast april 25, 2023.