Så här klarar du av dina elräkningar i vinter!

Den här vintern förväntas elpriserna bli högre än någonsin. I sällskap med de höga räntorna är det många som kommer att behöva dra åt svångremmen en hel del. När priserna stiger bör vi se över våra fasta kostnader, för att vara säkra på att vi inte betalar för mycket. Elpriset är en av de första sakerna vi bör kolla upp..

När du ska välja elbolag finns det några saker du måste tänka på för att få billigare el. Här är några tips om hur du kan välja det bästa elbolaget för dina behov.

  1. Det första du ska göra är att undersöka vilket slags avtal du har idag. Det är oerhört viktigt att alltid göra ett aktiv val när det kommer till ditt elavtal. Den som inte gör ett aktivt val tilldelas ett så kallat anvisningspris, och ett anvisningspris kan vara upp till 30% högre än andra alternativ. Att inte engagera sig kan med andra ord kosta flera tusenlappar per år.

    Var uppmärksam på att du inte har någon bindningstid på ditt nuvarande avtal! Om 

    säger upp ett avtal innan bindningstiden är över kan det medföra dyra straffavgifter. 

När du skriver på ett nytt avtal är det också bra om du inte har bindningstid då elpriserna kan förändras snabbt och det är bättre om du kan röra dig fritt mellan olika elbolag.

  1. För det andra bör du fundera på vilken typ av elavtal du vill ha. Det finns avtal med fast pris och avtal med rörligt pris. Avtal med fast pris erbjuder stabilitet eftersom ditt pris per kWh inte kommer att ändras under hela avtalstiden. Avtal med rörligt pris kan däremot ge dig lägre priser, men de kan också stiga när som helst.
  1. Det du ska göra härnäst är att uppsöka en jämförelsesajt för olika elbolag. Här kommer du att få en enkel och tydlig översikt av de bästa erbjudanden som finns på marknaden just idag, så att du alltid kan hitta det bästa elbolaget för dig. Jämförelsetjänster är helt gratis och det tar bara några minuter, så det finns med andra ord inga ursäkter för att inte använda dem innan du skriver under ett avtal.
  1. Till sist bör du kolla in kundomdömen om olika elbolag. På så sätt får du en uppfattning om vilka som har bra kundservice och vilka som inte har lika nöjda kunder. Om du har något problem eller några frågor vill du att de ska ha en kundtjänst som svarar snabbt och är måna om dig som kund.

Fråga gärna runt efter rekommendationer från vänner eller familjemedlemmar som har erfarenhet av olika elbolag. De kan ge dig en förstahandsinformation om för- och nackdelar med varje företag. Var dock uppmärksam på att deras behov kanske inte är detsamma som dina, så var noga med att välja ett avtal som passar dig och ingen annan.

Genom att följa dessa tips kan du välja det bästa elbolaget för dina behov. Du kan också vara säker på att du får bästa möjliga pris på ditt elavtal. Så vänta inte längre, börja leta efter det bästa elbolaget redan i dag!

Detta inlägg uppdaterades senast november 14, 2022.