Så kan du skapa en sparstrategi som håller över tid

Intresset för långsiktigt sparande och investeringar bland det svenska folket har aldrig varit så högt som det är nu. Fler och fler människor lägger ner sin fritid på att läsa på om olika bolag och aktier, och fler och fler lägger undan en större del av sin lön varje månad för långsiktigt sparande.

Oavsett om du har börjat månadsspara genom att investera i aktier och/eller fonder eller om du är intresserad av att göra det så finns det några saker att hålla i åtanke. I den här texten kommer vi att gå igenom några tips för dig om är intresserad av att bygga ett sparande som kommer att ge dig en god avkastning över tid. 

Tidigare så var investeringar någonting som enbart människor inom finansbranschen sysslade med. Men tack vare att det numer är enklare än någonsin att starta upp ett investeringskonto hos många banker så kan alla investera. En integrationspedagog eller byggarbetare ges samma möjligheter som någon med en utbildning inom ekonomi, och tack vare all information som finns där ute så kan man även bli en väldigt framgångsrik investerare oavsett vilken bakgrund man har.

Sätt upp en budget för varje månad

Ett bra sätt att få pengar över att investera varje månad är att sätta upp en budget för hur mycket man gör av med. Räkna ut hur mycket som du lägger på fasta kostnader såsom mat, boendekostnader, och räkningar samt hur mycket som du vill ha över för att spendera på dina egna intressen. Ett tips är att inte spara det som blir över efter allt man spenderar, utan istället spendera så mycket som blir över efter att man har spenderat. 

Spara långsiktigt

Om man sparar 1000 kronor varje månad med en genomsnittlig årsavkastning runt 10% så tar det ungefär 30 år att spara ihop från noll startkapital till en miljon kronor. Detta i sin tur går mycket fortare om man har möjlighet att spara mer varje månad, men dessa siffror bevisar att nästan alla har möjlighet att bli miljonär.

Ju mer pengar som du har möjlighet att spara, desto bättre

Ju mer pengar som du sparar varje månad, desto snabbare kommer du att nå upp till dina sparmål. Detta görs ännu tydligare om man undersöker den så kallade ränta på ränta-effekten. Detta är ett ekonomiskt fenomen som enkelt kan förklaras såhär: pengar skapar mer pengar. Ju större kapital du har desto mer pengar får du i avkastning procentuellt, vilket också gör att man snabbare når upp till sina sparmål.

Fonder är det säkraste alternativet

Även om det är många som tycker det är roligt med aktier så är det samtidigt väldigt svårt att lyckas med. Det kräver en hel del tid och energi, och det kan istället vara med tidseffektivt att istället välja fonder, antingen genom fondförvaltare eller genom en fondrobot. På så sätt så behöver du inte hålla koll på marknaden och flera olika bolag varje dag, utan du låter sparandet sköta sig självt. Detta är väldigt vanligt, och ett perfekt ställe att börja på.

Detta inlägg uppdaterades senast maj 20, 2022.