Hur du får ekonomin att gå ihop som småbarnsförälder

Att vara småbarnsförälder skulle ibland kunna liknas vid att jonglera med ett dussin ägg samtidigt som du balanserar på en lina över ett gapande dike. Ditt liv är en virvelvind av nappflaskor, blöjbyten och skratt, och mitt i allt detta måste du även se till att ekonomin går ihop. Men oroa dig inte, det finns tips och trix för att hjälpa dig att navigera den ekonomiska labyrinten av småbarnsföräldraskap.

Skapa en rimlig budget

Först och främst är det dags att skapa en budget om du inte redan har en som fungerar. En budget är som en karta som hjälper dig att hålla reda på dina pengar och se vart de tar vägen. Du kan göra det här till en rolig aktivitet genom att involvera hela familjen. Sätt er ner med papper och penna (eller använd en av de många budgetappar som finns tillgängliga) och lista alla era inkomster och utgifter. Att ge varje kategori ett smeknamn kan göra det lite roligare att följa budgeten.

Sök efter rabatter och erbjudanden

Många småbarnsföräldrar är redan experter på att jaga efter de lägsta priserna och olika erbjudanden. Det kan kännas som ett andra jobb att leta efter de bästa priserna på blöjor, babykläder och barnmat, men med jämförelsesidor som testjakt får man enkelt en överblick. Använd internet till din fördel och leta efter rabattkoder och erbjudanden. Du kan också gå med i föräldragrupper på sociala medier där andra föräldrar delar sina tips om hur man sparar pengar på barnrelaterade produkter.

Sätt upp sparande som en prioritet

När du har skapat din budget är det dags att se över möjligheterna att spara pengar. Det kan kännas som att det är omöjligt att spara som småbarnsförälder, men även en liten sparad peng varje månad bör ses som en vinst. En bra strategi är att göra sparandet till en prioritet. Låt det vara det första du tar itu med när du får dina inkomster varje månad. Du kan till och med göra det till en utmaning med din partner för att se vem som kan spara mest varje månad.

Lär dig konsten att säga nej

Som småbarnsförälder blir du snabbt omringad av människor som vill sälja dig saker du egentligen inte behöver. Det kan vara allt från de senaste leksakstrenderna till dyra barnkläder. Men det är viktigt att lära sig att säga nej. Det kan vara en utmaning att komma ihåg att man inte behöver köpa allt som ens barn pekar på i leksaksaffären eller varje fin liten outfit man ser i butiksfönstret. Tänk på vad som verkligen är nödvändigt just nu och fokusera på det.

Se över dina abonnemang och prenumerationer

Ett område där många kan spara pengar är genom att se över sina abonnemang och prenumerationer som tickar på varje månad. Vi lever i en tid där det känns som att vi prenumererar på allt möjligt, från streamingtjänster till måltidsleveranser. Gå igenom dina månatliga utgifter och se om det finns några prenumerationer som du kan avbryta eller byta till billigare alternativ.

Det är ofta möjligt att få ekonomin att gå ihop även som småbarnsförälder, med lite extra planering och kreativitet. Att skapa en budget, sätta upp sparandet som en prioritet, leta efter rabatter och erbjudanden, lära sig att säga nej till onödiga utgifter och planera för framtiden ger en god grund att stå på. Med dessa strategier kommer du med stor säkerhet att kunna jonglera med både blöjor och budget utan att tappa bort dig själv på vägen. Småbarnsåren är onekligen en utmaning för de allra flesta, men det är också en fantastisk tid så glöm inte bort att njuta på vägen.

Detta inlägg uppdaterades senast september 29, 2023.