Flytta fonder från en bank till en annan

Flytta fonder

Ska du byta bank eller vill du komma ner i avgifter genom att flytta dina fonder? Det är idag enkelt och smidigt att flytta fonder mellan olika banker, men det kan vara förenat med kostnader och alla fonder går inte att flytta lika enkelt.

I den här artikeln benar jag ut vad som gäller vid fondflytt mellan olika banker och kontoformer.

Varför ska man flytta fonder?

Den kanske vanligaste anledningen till att man väljer att flytta fonder från en bank till en annan är att man byter bank helt och hållet.

Kanske beror det på att man tagit bolån och väljer att flytta alla sina åtaganden till den nya banken.

Ytterligare anledning är utbudet. Vissa banker har ett begränsat utbud av fonder, medan andra har ett betydligt större.

Det tredje skälet är det som jag personligen anser vara det mest intressanta: det finns pengar att spara.

En andel av den fondavgift du ser hos din bank är nämligen så kallad “kickback” – eller som det mer formellt heter: distributionsersättning.

Det är den ersättning som banken får av fondbolaget för att de sköter distributionen, det vill sälja försäljningen, av fonden.

I Sverige har fondförmedlaren Savr (annonslänk) gjort sig kända för att vara just billigast, då de betalar tillbaka hela den kickback de får från fondbolagen till dig som kund.

Flytta fonder från ett ISK till ett annat ISK

Att flytta fonder från ett ISK hos en bank till ett ISK hos en annan bank är enkelt, med några undantag.

  • Nordea, Handelsbanken och Savr tillåter inte att du flyttar hela ditt ISK från dem. Om du flyttar ditt ISK från dessa banker kommer fonderna säljas och endast pengarna från försäljningen flyttas över
  • Om fonden du investerat i hos en bank inte finns hos banken du flyttar till, kommer innehavet säljas eller “studsa tillbaka” till din gamla bank

Enklast är att flytta hela ditt ISK inklusive alla innehav. Då får du med dig samtliga fonder i flytten.

Väljer du att endast flytta enskilda innehav kan vissa banker ta ut en avgift vid flytten. Kontrollera detta innan du genomför din flytt.

Svenska fonder är vanligtvis gratis att flytta, medan en flytt av utländska kan vara förenat med en kostnad. På samma vis är mindre aktörer mer benägna att ta ut en avgift än de mer etablerade.

Flytta fonder från ett fondkonto till ett annat fondkonto

Att flytta fonder mellan ett fondkonto (kallas ibland VP-konto eller depå) är även det möjligt mellan de flesta svenska banker.

Däremot gäller delvis samma undtantag som ovan:

  • Om fonden du investerat i hos en bank inte finns hos banken du flyttar till, kommer innehavet säljas eller “studsa tillbaka” till din gamla bank

Flytta fonder från ett fondkonto till ett ISK

Om du väljet att flytta dina fonder från ett fondkonto till ett ISK, kommer det hanteras som att du säljer fonderna och sedan investerar igen.

Anledningen till detta är att fondkonton beskattas på annat vis än ett ISK. Ett fondkonto beskattas på den vinst du gjort, medan ett ISK beskattas baserat på det totala innehavet.

Fundera därför ett extra varv innan du väljer att flytta dina fonder mellan olika kontoformer, och ha med i beräkningen att den eventuella vinsten vid försäljningen kommer beskattas med 30%.

En kapitalförsäkring kan inte flyttas

En kapitalförsäkring är en försäkringsform som är knuten till försäkringsbolaget. Fonder som du investerat via en KF kan du därför inte flytta mellan olika banker, då de är knutna specifikt till banken där du öppnat kontot.

Vill du flytta fonder från en kapitalförsäkring behöver du alltså först sälja dina fonder för att sedan investera på nytt hos den nya banken.

Vad kostar det att flytta fonder mellan banker?

Som nämnts ovan tar bankerna generellt sett inte ut någon avgift när du flyttar till den nya banken.

Däremot tar vissa banker ut en avgift när du flyttar från dem.

Eftersom det skiljer sig från fall till fall kan det vara värt att kontrollera innan du ansöker om en fondflytt.

Är det så att banken tar ut en avgift finns alltid alternativet att säja av hela innehavet. Sedan flyttar du över pengarna och investerar på nytt hos den nya banken.

Betalar man skatt när man flyttar fonder?

Förutsatt att du flyttar fonderna mellan likvärdiga kontotyper, så tillkommer ingen skatt när du flyttar dina fonder.

Om du däremot flyttar från ett fondkonto till ett ISK kommer du att beskattas. Rent formellt rör det sig nämligen inte om en flytt. Istället säljs dina fonder och investeras på nytt. Det innebär att den eventuella vinst du gör vid försäljningen på ditt fondkonto beskattas med 30%.

Hur lång tid tar en fondflytt?

Att ansöka om en fondflytt går på bara några minuter. Hos de flesta banker och fondförmedlare kan du göra det med hjälp av mobilt bank-ID.

Däremot tar det några veckor innan du ser dina fonder hos din nya bank. Det kan ta från en vecka till närmre två månader, allt beroende på vilka fonder du har och vilka banker du har att göra med.

Medan flytten pågår har du inte möjlighet sälja dina andelar. Påbörja därför inte en flytt om du vet med dig att du behöver pengarna inom den närmsta tiden.

Detta inlägg uppdaterades senast september 3, 2021.