Att investera i fonder eller aktier har historiskt varit en lönsam metod för att få pengar att växa över tid. Medan aktier är en något mer riskabel sparandeform och kräver mer engagemang, kunskap och tid, är sparande i fonder förhållandevis enkelt. När man fondsparar är det fondförvaltaren som bestämmer vilken kombination av aktier, obligationer och värdepapper som ska ingå i din portfölj. Han eller hon ser till att sprida riskerna och betalas årligen en avgift av dig i utbyte. Även om det aldrig finns några garantier är det som får pengarna att (förhoppningsvis) växa vid fondsparande den så kallade ränta på ränta-effekten, där pengarna med tiden växer snabbare och snabbare efter avkastning. För att kunna fondspara måste man emellertid ha ett sparkapital att investera. Målet med det här inlägget är därför att backa bandet något och belysa hur man sparar som nybörjare.
Minimera befintliga utgifter
Investeringar i fonder och aktier handlar som sagt om att få pengarna att växa. Innan de växer kan det dock vara en god idé att se till att de inte försvinner i första taget. Ett första steg är att se över och minimera dina befintliga utgifter. Du kan under loppet av några månader föra bok över dina samtliga utgifter, små som stora, och sedan sammanställa dessa i ett Excel-ark. På så vis får du bättre överblick över var dina pengar går. För några av oss går en alltför stor bit till hämtmat och nöje. Här är det värt att fundera över om du skulle kunna modifiera dina nöjen till förmån för ett utökat sparande. Nuförtiden erbjuder exempelvis internet massvis med prisvärda alternativ inom nöjessegmentet jämfört med att gå ut. Du kan exempelvis byta ut biobesök mot en streamingtjänst, ägna dig åt lekfulla slots och klassiska spel på digitala plattformar på nätet istället för att besöka en landbaserad anläggning, eller låna böcker digitalt på bibblan. Med många bäckar små kommer du på lång sikt förhoppningsvis långt.
Transport och livsmedel
Äta måste vi alla göra, och de flesta av oss måste dessutom ta oss till våra jobb dagligen. Transport- och livsmedelskostnader är därmed poster i en månadsbudget som är svåra att kompromissa med. Även här kan man dock kontinuerligt spara en del slantar på att göra finjusteringar. Det säger sig själv att måltider ute på stan, eller än värre en daglig take away-kaffe knappast är till fördel för sparande. Storhandla i stället en gång i veckan eller månaden och försök då att köpa livsmedel som är i säsong (brukar vara billigare) eller utnyttja din lokala matbutiks erbjudanden. Gör därefter storkok som räcker till matlådor och som enkelt kan tinas upp från frysen när du är för trött för att laga middag och hämtpizza lockar. Inom transport är bilägande dåligt för både miljö och plånbok. Bränsle, underhåll, besiktning och parkering är kostnader som är omöjliga att undgå som bilägare. Satsa i stället på kollektivtrafik eller cykel, och om möjligt samåkning. Idag finns en hel del tjänster för det senare på marknaden, däribland Lynk.
Handla second hand
För att spara ska du helst minimera dina köp så mycket som möjligt. Däri ingår att undvika att handla kläder, prylar till hemmet och andra attiraljer. Ibland hamnar vi dock i lägen då vi faktiskt behöver ett par nya byxor eller en häcksax till trädgården. I dessa situationer vill vi slå ett slag för att handla second hand. Det som för några år sedan inte sågs med blida ögon har idag vuxit till en stor industri. Idag anses det både miljömedvetet och trendigt att handla second hand. På Marketplace, Tradera och Blocket kan du hitta allt du behöver för en billigare peng. Man kan också besöka second hand-kedjorna i sin stad såsom Emmaus Björkå och Myrorna. Allmän regel vid second hand-shopping är att man bör vara flexibel och inte ge upp i första taget. Kanske tar det längre tid att hitta exakt det du söker. Möjligen kan du behöva kompromissa med mått och design. I det långa loppet bidrar du dock till en bättre miljö och en mer sund privatekonomi.
Detta inlägg uppdaterades senast mars 14, 2023.