Vad är en mäklare?

När det kommer till aktier och investeringar så hör man ofta ordet mäklare slängas runt med jämna mellanrum. Precis som att fastighetsmäklare agerar som en mellanhand mellan en köpare och säljare av en bostad så agerar mäklare inom börssammanhang som en slags mellanhand.

En börsmäklare kan vara en lång rad olika saker. Även om detta inte är någonting som förmodligen kommer att påverka dig som småsparare så kan det ändå vara bra att ha koll på vad de olika utrycken innebär, och vilka olika typer av mäklare som det finns. I den här texten kommer vi att gå igenom några vanliga typer av börsmäklare och valutamäklare, samt lite praktisk information om varför dessa behövs.

Vad är en mäklare?

En mäklare är en person eller i de allra flesta fall ett företag som arbetar med att sammanföra köpare och säljare i olika finansiella transaktioner. De två vanligaste typer av mäklare för dig som småsparare är en nätmäklare såsom Avanza eller Nordnet. Genom deras plattform kan du köpa och sälja aktier och fonder.

Courtage

Courtage är namnet på den avgift som tas ut för att genomföra en transaktion. Detta går till att täcka upp eventuella kostnader som uppstår i samband med transaktioner och också för att kunna driva sitt företag med vinst. 

Aktiemäklare

Aktiemäklare är som vi tidigare har nämnt en mellanhand mellan börsen och kunden som ska göra en transaktion. Idag så kan man sköta stora delar av sina investeringar själv från sin dator eller telefon, men historiskt sett så har dessa arbetat via telefon. Idag så erbjuder många investeringsbanker fortfarande möjligheten att köpa och sälja via inringningar. Aktiemäklare kan alltså användas för att beskriva både en tjänst och människor som har det som sitt yrke.

Eftersom att det inte är alla som har en direktlinje till börsen så behövs detta för att investeringar för privatpersoner ska vara möjligt över huvud taget. Dessa mäklare kallas ibland även för investeringsmäklare.

Valutamäklare

Valutamäklare är lite annorlunda jämfört med aktiemäklare. Först och främst handlar de i valutor istället för att tillhandahålla transaktionsmöjligheter i aktier för sina kunder. Valutamäklare används oftast för att göra stora transaktioner inom olika valutor, men för dig som privatperson kan en valutamäklare användas för att dagshandla i valutapar.

Gör man detta så tillhandahåller mäklaren i regel möjligheten att handla i CFD:s. Detta är kontrakt som avspeglar värdeutvecklingar på valutan i fråga, och kunden äger därmed ingen valuta direkt.

Fullservicemäklare

Fullservicemäklare är en form av finansiella rådgivare som erbjuder fler tjänster än en traditionell aktiemäklare. Det kan handla om allting från pensions- och investeringsplanering till analyser av marknader. Den här typen av mäklare eller rådgivare används främst av människor med ett stort kapital som inte har tid eller intresse av att lägga upp en framgångsrik investeringsplan. Dessa typer av mäklare arbetar oftast mot en fast avgift som är lite högre än ett courtage och som bättre avspeglar tjänsterna som tillhandahålls. Vissa fullservicemäklare sköter även investeringarna direkt genom att köpa och sälja aktier efter att först ha fått klientens godkännande.

Detta inlägg uppdaterades senast maj 31, 2022.