Möjliga instrument att handla med på en nedåtgående börs

Det är nog få som har missat att det svängt rejält på börsen den senaste tiden jämfört med förra året. Flera aktiemarknader i världen har haft en tydlig nedgång det senaste året. Den nedåtgående trenden beror på flera makroekonomiska faktorer som påverkat börserna världen över. Den negativa trenden ser också ut att hålla i sig framöver eftersom mycket tyder på att en lågkonjunktur är att vänta i flera delar av världen inom en snar framtid.  

Ökat intresse för aktiemarknaden

Många har samtidigt fått ett ökat intresse för aktiemarknaden. Under pandemin blev småsparare som investerat sina pengar på börsen fler än någonsin i Sverige. Många ägnar sig åt den traditionella aktiehandeln och investerar långsiktigt i aktier som man i framtiden tror kommer öka i värde och ge en ökad avkastning. Det är också allt fler som ägnar sig åt daytrading på börsen och på så sätt till stor del genomför en kortsiktig handel. 

Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka med sina nya investeringar när marknaden fortsätter ner. Ett sätt är att leta efter aktier som inte påverkas så mycket av konjunkturförändringar utan som säljer en produkt eller tjänst som även efterfrågas i en lågkonjunktur. Ett annat sätt är att handla med marknadsrörelser av en aktie istället för att äga aktien direkt. På så sätt är det möjligt att handla med aktier som går ner i värde och det är fortfarande möjligt att tjäna pengar på handeln. 

Handla på en nedåtgående börs 

Det finns olika finansiella instrument som man kan handla med på en nedåtgående börs och ändå ha möjlighet att tjäna pengar på sin handel. Det handlar kortfattat om att man tar en kort position på marknaden och därmed spekulerar i att priset kommer att gå ner istället för upp. Det är även möjligt att genomföra samma typ av handel genom att ta en lång position om man istället tror att marknaden eller en specifik aktie kommer att gå upp i pris. Tidshorisonten för dessa typer av instrument är kortare än för vanlig traditionell handel. 

Ett sätt att spekulera i olika prisrörelser på marknaden är genom att handla med CFD. CFD är kort för Contract for Difference och innebär att man inte äger en tillgång direkt utan istället handlar med tillgångens prisrörelser. På så sätt är det möjligt att med små prisrörelser tjäna pengar på både upp- och nedgångar på aktiemarknaden beroende på vilken position som man väljer att ta. Det är möjligt att genomföra handeln på flera olika marknader. Förutom aktiemarknaden går det till exempel att handla med valutor, råvaror och index. 

Detta inlägg uppdaterades senast september 19, 2022.