Så kan du spara pengar med rätt kreditkort

Det finns oändligt många olika sätt att spara pengar med ditt kreditkort idag. Det kan vara svårt att överblicka det enorma utbudet av kreditkort som finns på marknaden. Vilket kort du sparar mest pengar på beror helt på din livsstil, konsumtionsmönster och andra faktorer. Först och främst behöver du identifiera vad du eftersöker och sedan noggrant jämföra de olika korten. Här hjälper vi dig på traven med hur du bör tänka för att hitta det kreditkort som just du kan tjäna mest pengar på.

Innan du väljer kreditkort måste du identifiera dina behov. Det är viktigt att inte hänga upp sig för mycket på förmåner om du inte vet med dig att du verkligen kommer att utnyttja dessa förmåner maximalt. Kanske har kreditkortet med oslagbara förmåner en hög årsavgift och uttagsavgift du bör ta hänsyn till. Om du utnyttjar dessa förmåner till fullo kan däremot avgifterna bli mindre kännbara och du kan tjäna bra med pengar på kortet.

Är du stamkund och storkonsument på en bensinkedja eller matvarukedja har du mest att tjäna på ett bensinkort respektive matkort. För dig som reser mycket är ett kort med heltäckande reseförsäkring, reserelaterade förmåner och noll i valutapåslag det bästa sättet att tjäna pengar på kreditkortet.

Bank Norwegian kreditkort – ett förmånligt resekort

Det går inte att säga hur du kan hitta det bästa kreditkortet eftersom det skiljer sig från person till person. Det finns dock ett kort som sticker ut från mängden genom att vara riktigt bra för ett stort antal människor – Bank Norwegian kreditkort.

På Norwegian Bank är den effektiva krediträntan 21,93 procent, vilket blir 1,82 procent per månad. Kreditkortet är förmånligt eftersom det inte har någon årsavgift och noll procent i uttagsavgift. Du samlar också cashpoints på alla dina kortinköp. Kortet har fyra till tio procent i bonus på köp hos Norwegian Airlines. Detta VISA-kort passar dessutom de allra flesta eftersom du får en bonus på 0,5 procent på samtliga inköp. För en ”genomsnittskonsument” som reser mycket är detta överlag ett bra kort att tjäna pengar på.

Övriga förmåner att väga in med Norwegian bank kreditkort är att du får rabatt när du reser med flygbolaget Norwegian samt att gratis avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår i kortet. Dessutom krävs det inte att kreditinnehavaren har hög kreditvärdighet.

Detta kort passar extra bra för dig som reser flera gånger per år eftersom poängen du tjänar på dina inköp sedan kan lösas in mot flygresor hos flygbolaget. Men är du normalkonsument och inte delbetalar dina inköp passar detta kort även om du reser begränsat eftersom du slipper års- och uttagsavgift.

Amex Platinumlyxigt resekort för höginkomsttagaren

Amex Platinum är ett lyxkort som ger fri loungeaccess på 1 300 flygplatser i hela världen och fri mat och dryck på American Express Lounge by Pontus på Arlanda för dig och en person till.

Amex Platinum är lika mycket en livsstil som ett kort. Du får tillgång till Fast Track på flygplatser och slipper köa. Dessutom får du uppgraderade hotellrum och hyrbilar samt en extra omfattande reseförsäkring. Kortet kostar 650 kronor per månad och passar dig med högre inkomst som reser mycket både privat och i jobbet. Här finns mycket pengar att tjäna för dig som reser mycket och har exklusiva vanor.

Collector Easyliving – trygghet både borta och hemma

Collector Easyliving kreditkort har en en effektiv årsränta på 17,25 procent. Det innebär en månatlig ränta på 1,43 procent, vilket är en ganska låg ränta relaterat till andra kreditkortsutgivare. Därmed har du mycket pengar att tjäna om du delbetalar. Kortet är gratis första året om du anger en kod på hemsidan, därefter är kostnaden 195 kronor.

Detta kreditkort är väl lämpat för dig som reser mycket eftersom du slipper valutapåslag och får flera omfattande reseförsäkringar. Dessutom ingår allriskförsäkring, evenemangsförsäkring och utökad garanti på hemelektronik. Sammantaget innebär detta hög trygghet både på resa och på hemmaplan och en hel del pengar att tjäna.

Nackdelen är den höga uttagsavgiften på 3 procent. Reser du sällan och har små behov av utökad trygghet på hemmaplan eller är skyddet redan uppfyllt? Ja, då kanske detta inte alls är ett bra kort för dig. Och gör du dessutom många uttag så faller förmånerna definitivt och du bör istället söka efter ett kort med låg eller ingen uttagsavgift. 

Delbetalar du? – Tjäna pengar på många räntefria dagar och låg räntesats

Kanske är det viktigaste för dig många räntefria dagar och låg räntesats. Om du vet med dig att du brukar avbetala dina köp gör en räntesats på 17 eller 21 procent stor skillnad. Räntefria dagar kan variera mellan 30 och 65 dagar så det kan också vara av stor vikt. Det beror helt på ditt sätt att leva, ditt betalningsmönster och dina planer inför framtiden vilket kreditkort som passar dig bäst. Kreditkortens olika för- och nackdelar spelar olika stor roll beroende på just din unika livsstil. Men avbetalar du ofta är antalet räntefria dagar och räntesatsen avgörande för att du ska kunna tjäna pengar på ditt kreditkort.

Kreditkort med högre kreditlimit har ofta fler förmåner  

Kreditkort med högre kreditgräns erbjuder ofta fler förmåner än kort med låg kreditlimit. Då bör du även ha I åtanke att kort med hög kreditgräns tenderar att ha en högre årsavgift. Å andra sidan blir en hög årsavgift inte så kännbar om du får rejäla bonusar, Cashback, ett relevant försäkringsskydd och tillgång till lounger och andra lyxiga faciliteter. Så för dig som vill sätta lite guldkant på tillvaron finns pengar att tjäna på ett kort med högre kreditgräns.

Tänk på att förutsättningen för att det ska löna sig med en högre kreditgräns och hög årsavgift är att du verkligen utnyttjar förmånerna. Reser du frekvent med Norwegian och har ett kreditkort från Norwegian Bank med noll I årsavgift och en kreditgräns på 100 000 utnyttjar du fördelarna maximalt. Betalar du dessutom dina månadsfakturor i tid kan du skatta dig lycklig.

Maxa fördelarna och välj ett kort med cashback                                            

Om två kreditkort har liknande egenskaper kan det bli avgörande om ett kort har cashback. Om du väljer ett kort med cashback får du återbäring på samtliga inköp du gör med kortet. I vissa fall kan återbäringen komma dig till godo genom avdrag på din månadsfaktura, vilken kan vara väldigt lönsamt.

Välj kreditkort efter vilket syfte du har med det. Om du väljer kreditkort efter vad som intresserar dig kan bonusar och rabatter bli väldigt förmånliga. När du sedan har valt rätt kort kan du försöka anpassa livsstilen efter det så att du kan tjäna ännu mer pengar på ditt kort.

Se över kraven noga innan du ansöker om kreditkort

Kreditkortsutgivaren gör alltid en kreditupplysning på dig genom Upplysningscentralen (UC) innan du beviljas ett kreditkort. Därför är det viktigt att vara medveten om kraven som måste uppfyllas för att få ett kreditkort. Vet du med dig sedan innan att du inte uppfyller kraven är det nämligen onödigt att UC görs eftersom flera UC på kort tid kan sänka din kreditvärdighet. Faktorer som kommer att leda till att din kreditkortsansökan inte beviljas är betalningsanmärkningar och en aktiv skuld hos Kronofogden.

Annat som påverkar din kreditvärdighet negativt är många utspridda lån och krediter. Försök därför istället lösa dem genom ett enda stort lån med bättre villkor. Din ansökan kan också nekas om din årsinkomst är för låg eller om du inte har åldern inne. Kolla därför upp kraven noggrant innan du ansöker om kreditkort så att du inte hamnar i en ond spiral. Om du inte beviljas ett kreditkort efter utförd UC för att kraven inte uppfylls kan det leda till att du inte får nästa kreditkort för att du gjort för många UC. Det är ett onödigt sätt att falla på.

Högt bonusbelopp passar storspenderaren bäst

Om ett kreditkort är det bästa beror alltså helt på hur du lever och konsumerar. Det bästa för den ena kan vara det sämsta för en annan. Om du spenderar miljoner på inköp varje år passar ett kreditkort med riktigt högt procentuellt bonusbelopp bättre. Den höga bonusen gör att en hög årsavgift och andra avgifter inte blir lika kännbara. Lösningen till att hitta det ultimata kreditkortet att tjäna pengar på är att väga in vilka aspekter som väger tyngst i relation till ditt konsumtionsmönster och livsstil.

Det finns fyra olika slags kreditkort. Vissa kort är nästan identiska, men det brukar finnas något specifikt som särskiljer dem. Egentligen finns det ingen definitiv gränsdragning mellan korten. Ditt kreditkort kan mycket väl vara både ett bensin- och bonuskort. Här nedan går vi in på varje typ av kort.

Bonuskort – för dig med ett bestämt mål

Bonuskort passar bäst för dig som lämpar sig bäst för dig som nyttjar kreditkortet regelbundet och vet vad du vill med ditt bonusinsamlande. Marginalen kreditkort innehåller till exempel nio olika reseförsäkringar, bonus på samtliga inköp och cashback i 200 av Marginalens partnerbutiker. Marginalen Bank bjuder också på första årsavgiften och har alltid två betalningsfria månader per år.

Vad gäller dessa kort ska du se över uttagsavgifter, årsavgifter och valutapåslag eftersom de ofta är relativt höga. I allmänhet lönar det sig riktigt bra med bonuskort endast om du frekvent gör köp på de företag bonus och cashback berör.

 

Bensinkort – för dig som tankar regelbundet

Denna form av kreditkort är perfekt för dig som är bilburen och har höga bränslekostnader. Bensinkort, eller tankkort, ger en specifik rabatt när du tankar på kortutgivarens bensinstationer och inkluderar också ett bonussystem.

Bonussystemet ger dig lägre rabatt på samtliga köp och upp till 2 % bonus på köp du gör på utfärdarens stationer. En fördel är att bensinkort än så länge inte har någon årsavgift.

 

Resekort – för den frekvente resenären

Givet namnet har du här det ultimata kreditkortet för människor som ofta är på resande fot. Dessa kort ger dig utökade reseförsäkringar och i allmänhet ingår ett bonussystem och rabatter på det flygbolag som kreditkortet är kopplat till.

Ofta är resekort fria från årsavgift, men i gengäld kan växlingsavgiften och/eller  uttagsavgiften vara höga. Du bör se upp så att inte avgifterna blir högre än bonusbeloppet.

 

Matkort – för dig som är stammis på samma livsmedelskedja

Om du ofta handlar på samma matvarukedja är matkort ett fördelaktigt alternativ. Vissa matkort ger en fast bonus på alla köp medan andra enbart ger dig bonus i en specifik livsmedelskedja. Matkort använder ett stigande bonussystem och ger en högre procentuell bonus ju mer pengar du spenderar i affären. Om du ofta handlar på samma livsmedelskedja brukar det löna sig med ett matkort.

 

Genom att maximera fördelarna tjänar du pengar på ditt kreditkort

Sammanfattningsvis bör du noga tänka över vad du vill uppnå med kreditkortet innan du väljer vilket du ansöker om. Och om du har ett matkort ger det endast fördelar om du handlar frekvent på den aktuella matvarukedjan. För dig som ofta delbetalar är räntesats och antal räntefria dagar extra viktigt för att kunna tjäna pengar. Det gäller att tänka sig för innan du väljer vilket kreditkort du kan tjäna mest pengar på, men även att anpassa ditt beteende efter kortets förmåner så långt det går. På så sätt får du bästa möjliga valuta för ditt kreditkort och eventuella nackdelar blir inte lika kännbara.