Undvik att din kreditvärdighet hos UC tar skada – ansök om ett lån med Creditsafe

Om en långivare har avslagit din låneansökan kan det bero på en låg kreditvärdighet. Din kreditvärdighet är nämligen en viktig indikator för långivarna om din förmåga att betala tillbaka lån. En kreditvärdighet är en numerisk sammanfattning av din historik med lån och krediter. Den utarbetas med hjälp av uppgifter som samlats in från långivare och sammanställs av ett kreditupplysningsföretag.

Sedan använder institut såsom långivare din kreditvärdighet som en av de faktorer som avgör om de ska låna ut pengar till dig, samt hur mycket och till vilken ränta. I Sverige är UC, förkortning för Upplysningscentralen, det kreditupplysningsföretag som de flesta storbanker använder för kreditprövningar. Varje gång en kreditupplysning görs på dig via UC registrerar de detta i sin databas i 12 månader. Ju fler kreditkontroller du har hos UC, desto lägre blir din kreditvärdighet, vilket i sin tur gör det svårare för dig att kvalificera dig för ett bra lån.

Därför bör du överväga att välja ett lån med Creditsafe i stället.

Vilka är Creditsafe?

Creditsafe är ett annat kreditupplysningsföretag, och faktiskt en av de ledande aktörerna i Sverige. Sedan 1997 har Creditsafe gjort kreditupplysningar på både privatpersoner och företag.

Det här är vad en kreditupplysning gjord av Creditsafe innehåller:

* Inkomstuppgifter från tre år sedan.

* Personuppgifter som namn, personnummer, civilstånd, folkbokföringsadress etc.

* Uppgifter om betalningsanmärkningar och skuldsanering samt information om du har skulder hos Kronofogden eller inte.

* Uppgifter om eventuellt ägande av egendom.

Med denna information ger Creditsafe dig sedan ett kreditbetyg som är som en prognos för din framtida betalningsförmåga. Denna information är värdefull för långivare när de behandlar din låneansökan.

Varför ansöka om lån med Creditsafe

Du kan inte ansöka om ett lån utan att en kreditupplysning görs på dig. Kreditprövning är obligatorisk för alla typer av lån i Sverige, men det behöver inte nödvändigtvis vara Upplysningscentralen som gör det på dig.

Så om du redan har många kreditkontroller gjorda på dig under året hos andra kreditupplysningsföretag, till exempel UC, kommer detta inte att påverka din kreditvärdighet hos Creditsafe, vilket är en av de stora fördelarna.

Men en annan anledning till varför du bör ansöka om lån hos Creditsafe är att dina kreditkontroller som görs av dem inte heller kommer att påverka din kreditvärdighet hos andra kreditupplysningsföretag!

Växla inte kreditupplysningsföretag för att dölja ett dåligt kreditbetyg

Att använda ett kreditupplysningsföretag som Creditsafe i stället för UC kan alltså vara fördelaktigt om du vill ansöka om ett större lån, till exempel ett bolån, inom 12 månader och inte vill att din kreditvärdighet hos UC ska påverkas negativt för att minska dina lånemöjligheter.

Du bör dock aldrig ansöka om lån hos olika kreditupplysningsföretag bara för att du vill dölja en dålig kreditvärdighet. Om du skickar in många låneansökningar och ett visst kreditupplysningsföretag gör de flesta kreditkontrollerna kan ditt kreditbetyg sjunka. Och eftersom olika kreditupplysningsföretag inte delar sin information med varandra kan ett annat kreditupplysningsföretag inte se dessa uppgifter om dig.

Det betyder dock inte att du ska ansöka om massor av lån för det. När det gäller att hantera dina pengar och din kreditvärdighet ska du aldrig vara vårdslös.

Arbeta på att förbättra din kreditvärdighet

Oavsett vilket kreditupplysningsföretag du ansöker om ett lån hos är det av yttersta vikt att du alltid gör vad du kan för att förbättra din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet påverkar dig i många delar av ditt liv, inte bara när det gäller lånemöjligheter.

Betala därför dina räkningar i tid, se till att du inte flyttar runt och byter jobb för ofta och om du redan har skulder, försök att samla lån och krediter till ett större lån för att göra återbetalningen enklare och snabbare.

Detta inlägg uppdaterades senast augusti 17, 2022.