Miljoner på spåret

Aktiestinsen – Miljoner på spåret är en enkel biografi över Lennart “Aktiestinsen” Israelssons liv snarare än en renodlad aktiebok.

Det är en småputtrig beskrivning över hur en enkel smålänning fick upp ögonen för aktier under en tid när aktier allt annat än allmängods – och gick från att investera sina första slantar i mitten på 1900-talet till att 60 år senare vara mångmiljonär.

Alla aktie-förstå-sig-påare pratar om vikten av långsiktighet, men få har varit lika långsiktiga som Lennart Israelsson. Aktiestinsens liv och öde är ett tydligt bevis på hur is i magen, känsla för trender och ett sparsamt leverne på riktigt ger hävstång i ens förmögenhet.

Boken är främst läsvärd för dig som vill läsa kuriosa om en av svensk aktiehistorias största profiler.Sammanfattning av Miljoner på spåret

Miljoner på spåret målar ett porträtt av en färgstark smålänning, som sin fattiga bakgrund till trots gick och blev mångmiljonär på börsen.

Lennart “Aktiestinsen” Israelsson föddes 1916 i ett enkel familj i Småland. Han levde till han blev 101 år gammal. Han gick bort 2017 och lämnade efter sig en förmögenhet på över 100 miljoner kronor.

Sina första aktier köpte han för 600 kronor som 30-åring 1946. Han investerade kontinuerligt och 1980 hade han sparat ihop till sin första miljon.

Under 80- och 90-talets börshysteri stegrade värdet i hans investeringar och det var först som pensionär han på allvar blev uppmärksammad för sin förmögenhet.

Aktiestinsen blev med åldern en uppskattad talare och ända fram till sin död höll han föredrag där han berättade om både motgångar och framgångar.

Under större delen av sitt arbetsliv arbetade han inom SJ (sitt smeknamn till trots aldrig som stins) och hade aldrig någon jättelön, utan sparade ihop sin förmögenhet genom att vara långsiktig och sparsam.

Boken blandar anekdoter, intervjuer och citat – vilket gör den lättläst, men tyvärr något grund.

I boken presenteras Aktiestinsens sparfilosofi och det är på dessa sidor jag framförallt finner den intressant. I korta drag lyder hans filosofi:

  • Köp aktier med direktavkastning och återinvestera utdelningen
  • Köp aktier i företag där du förstår affärsidén
  • Köp aktier med sund värdering – mellan 5-15 i P/E
  • Köp aktier med stabila kassaflöden
  • Köp aktier med substansrabatt

Filosofin presenteras närmare i Miljoner på spåret vilket gör boken läsvärd, även om jag gärna sett att den benas ut ytterligare.

Är du ute efter en ren aktiebok är det med andra ord inte den första bok du ska plocka upp.

Rent litterärt är det heller inte full pott. Författaren bjuder snarare på ett enkelt reportage, än en fyllig insikt i Aktiestinsens liv och sparande.

Positivt

Ett solklart exempel på en människa som faktiskt levt efter devisen att långsiktighet lönar sig. Det sporrar en i sitt egna sparare.

Negativt

Känslan av boken är spretig och kapitlen hänger inte alltid samman. Den ger varken ett fylligt porträtt av Aktiestinsen som person eller hans sparfilosofi.


Detta inlägg uppdaterades senast maj 25, 2020.