Bli rik och fri med aktier

Bli rik och fri med aktier
Bli rik och fri med aktier

Bli rik och fri med aktier är en lättläst bok om privatsparande, skriven av två “kändisar” i börskretsar: Marcus Hernhag och Arne “Kavastu” Talving.

Grundläxan de lär ut i boken är att det inte är svårt att bli ekonomiskt framgångrik. Det som krävs är tålamod och sparsamhet.

Sedan får tiden ha sin gång och på sikt kommer rikedomen.

Bli rik och fri med aktier är med andra ord inte en bok för dig som drömmer om snabba pengar.

För oss med mer modest inställning till vårt sparande är det däremot en nyttig påminnelse om att fortsätta sparande, för att i framtiden kunna skörda frukterna.



Bokens två författare Hernhag och Talving delar i mångt och mycket filosofi när det kommer till sparande.

Det handlar om att vara långsiktig, konsumera smart i sin vardag och se till att varje månad spara minst 10% av sin inkomst.

Pengarna ska framförallt investeras i aktier som ger utdelning och där aktien handlas i en stigande trend.

Många av tipsen är allmängiltiga och går att läsa i de flesta sparböcker som riktar sig mot nybörjare. Har du dessutom läst någon av Hernhags tidigare böcker kommer du känna igen dig i mycket av det som skrivs.

Detta gör den till en mindre matnyttig bok för dig som redan är insatt – och det är tydligt att boken främst riktar sig till dig som är tidigt i din sparkarriär.

Boken skulle mått bra av en hårdare redaktör. Anekdoter, statistik och personlig utsvävningar blandas friskt med konkreta spartips. Det leder att många tips försvinner i mängden av utfyllnad.

Trots att Bli rik och fri med aktier endast är 250 sidor lång skulle den med fördel kunna kortas ned till 150 sidor.

Med det sagt – det är en lättläst, trevlig bok som påminner dig om att rikedom vanligtvis inte kommer över en natt, utan i små myrsteg utspritt under en livstid.


Sammanfattning av Bli rik och fri med aktier

Bli rik och fri med aktier är uppdelad i fem delar; tre skrivna av Marcus Hernhag, en skriven av Arne Talving och en sista del som är ett transkriberat samtal mellan författarna.

Jag har läst vissa avsnitt ett par tre gånger och upplevde att det var först då jag kunde skilja de handfasta tipsen från ren skönlitteratur.

Här följer tre lärdomar jag tar med ur boken.

1. Spara pengar där de gör mest nytta

Arne Talving är känd för att ha stor exponering mot aktiemarknaden. Följer du honom på Twitter har du säkert sett att han ofta nämner att han “är fullinvesterad”, det vill säga inte har någon större buffert för att köpa mer.

I boken återkommer han ofta till devisen att pengar ska ligga där de gör mest nytta.

I hans fall är det vanligtvis på aktiemarknaden, men han nämner också vikten av att lägga pengar på hög på ett sparkonto om aktiemarknaden går ner under en period. På så vis har du en bra pott att köpa mer aktier när köplägen uppstår igen.

Var därför inte alltför nitisk i hur du investerar dina pengar varje månad. Utvärdera läget och lägg pengarna där de kan göra mest nytta i framtiden.

2. Undvik oreglerade marknader

Arne Talving lever idag på sin aktieportfölj. Ett av hans råd är att undvika att köpa aktier på oreglerade marknader och på börsens tillväxtlistor.

Sparandet ska vara långsiktigt och då är det bolag som bevisat sig långsiktigt som du ska investera i.

3. Tänk sparande i allt du gör

Både Hernhag och Talving kan framstå som ganska snål när man läser deras spartips.

Ett tips man serveras i boken är exempelvis att gifta sig borgerligt, dels eftersom det är billigare och dels eftersom hälften av alla äktenskap ändå spricker.

I mångas öron är det nog ett ganska extremt spartips, men det sätter fingret på vad som gjort just den här duon ekonomiskt framgångsrik.

De tänker hela tiden på vad de kan spara in på, något jag (som gärna äter lunch ute eller köper kläder när jag behöver, inte när det är billigt) tar med mig i mitt framtida sparande.


Positivt

En lättläst bok som hjälper dig att skaffa dig en sparmentalitet och pekar dig i rätt riktning om du ska börja investera i aktier.

Negativt

Boken är lite för rörig och för mycket handlar om författarna själva istället för den djupa kunskap de besitter.

Detta inlägg uppdaterades senast augusti 18, 2021.