En introduktion till blankning av aktier

Blanka aktier

Att blanka en aktie innebär att du säljer en aktie som du egentligen inte äger, i förhoppning att kunna köpa tillbaka den billigare än du sålde den för. 

På så vis tjänar du pengar på mellanskillnaden när du sedan “lämnar tillbaka” aktien till den ursprungliga ägaren. 

I denna artikel förklaras vad blankning är och hur det går till.

  • Lästid ca: 10 min

Vad betyder det att blanka en aktie?

Blankning – att “ligga kort” eller “korta” – betyder att du lånar aktier från andra aktieägare som du sedan säljer vidare, med förhoppning att inom en snar framtid kunna köpa tillbaka dem till ett lägre pris än det du sålde dem för. 

När du lämnar tillbaka aktierna till dess ägare har du tjänat pengar på mellanskillnaden, det vill säga den som skiljer mellan när du sålde aktierna och när du köpte tillbaka dem. 

Blankning är på så vis ett sätt att kunna tjäna pengar på aktier även när aktiekursen sjunker. 

Exempel
Du har gjort bedömningen att Atlas Copcos årsrapport inte kommer leva upp till förväntningarna. Därför tror du att priset på aktien kommer sjunka i samband med att rapporten offentliggörs.

Du väljer därför att blanka Atlas Copco-aktier för 300 000 kronor.

När du blankar står aktiekursen i 300 kronor, vilket innebär att du lånar 1 000 aktier.

När rapporten väl släpps visar det sig att din bedömning var riktig. Atlas Copcos resultat var sämre än väntat och aktiekursen faller till 280 kronor.

När du nu köper tillbaka aktierna du blankat, för att återlämna dem, betalar du då endast 280 000 kronor – vilket ger dig en vinst om 20 000 kronor (exklusive avgifter och skatter).

Hur blankar man aktier?

Hos de flesta nätmäklare är det lika enkelt att blanka aktier som det är att sälja och köpa aktier på “vanligt” vis. 

Du går helt enkelt in på den aktie som du vill blanka, klickar på Sälj och väljer kort och gott att sälja fler aktier än du har på kontot.

Du kommer då se att har ett negativt innehav av aktier på kontot. 

När du sedan vill köpa tillbaka aktierna igen gör du det genom att köpa på samma sätt som vanligt.

Ditt negativa innehav försvinner då och aktierna återlämnas per automatik till de du lånat av. 

De du lånat aktier av kommer inte märka att de varit “borta” och äger hela tiden rätt till aktien, eventuell utdelning inkluderad. 

Observera dock att: 

  1. Inte alla aktier går att blanka, men hos din mäklare bör du hitta en översikt vilka aktier som är blankningsbara
  2. Det krävs ett avtal för att få möjlighet att blanka. Avtalet för att blanka är standardiserat och behandlar vilka förpliktelser som finns mellan blankaren och den som lånar ut aktier 
  3. Det tillkommer vanligtvis både administrationskostnader och räntekostnader vid blankning. Det gör att blankning generellt varken lämpar sig för små affärer eller för småsparare

Vilka aktier kan man blanka?

Vilka aktier som går att blanka skiljer sig delvis från aktör till aktör. 

Hos de två stora nätmäklarna Avanza (Annonslänk) och Nordnet kan du framförallt blanka svenska och nordiska aktier och överlag är det svårt att som svensk blanka exempelvis amerikanska aktier. 

Vad kostar det att blanka?

Att blanka aktier är förenat med tre kostnader: 

  • Courtage för affären vid köp och sälj – precis som när du säljer och köper i vanliga fall
  • En administrativ avgift för blankningen (några hundralappar)
  • Låneränta för aktierna du lånar

Risken med blanking

Den största risken med blankning är naturligtvis att du säljer aktier som sedan stiger i värde istället för att sjunka. Det innebär att du blir tvungen att köpa tillbaka dem till ett högre pris när det är dags att lämna tillbaka dem. 

Här är risken betydligt högre än när du investerar i aktier på traditionellt vis. Eftersom värdet på en aktie aldrig kan sjunka till mindre än noll, dvs. en aktie kan max sjunka 100% och du blir av med hela din investering. 

Däremot finns inget tak för hur högt priset på en aktie kan stiga. Teoretiskt kan priset på en aktie öka med flera tusen procent och du tvingas köpa tillbaka den ändå. 

Då blir helt enkelt affären en rejäl förlust, som du förr eller senare tvingas ta eftersom aktierna måste köpas tillbaka för att lämnas åter. 

Så kan du tjäna pengar på att låna ut aktier för blankning

Vanligtvis är det stora fondbolag eller pensionsstiftelser som lånar ut aktier för blankning. 

Anledningen till är att de får betalt för att göra det, i form av ränta och avgifter från den som lånar aktierna. 

Vi småsparare har historiskt inte haft möjlighet att låna ut våra aktier för blankning. Men sedan en tid tillbaka erbjuder både Nordnet och Avanza aktieutlåning för de aktier du har i en kapitalförsäkring

Eftersom aktier som du har i en kapitalförsäkring inte ägs av dig, utan av det försäkringsbolag du har din kapitalförsäkring hos, har försäkringsbolaget möjlighet att låna ut dina aktier åt dig. 

Ersättningen som blankaren betalar för att låna aktierna delas sedan lika mellan dig och ägaren. På så vis kan du tjäna pengar på att bara ha dina aktier liggandes. 

Detta inlägg uppdaterades senast juli 18, 2020.